English  

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen
  Repere privind aderarea la spaţiul Schengen  
 

 

Negocierile pe cap.24- Justitie si Afaceri Interne (JAI)

La 15 februarie 2000, a fost declansat procesul de negociere a aderarii Romaniei la UE.
La 30 noiembrie 2001, Guvernul Rom´┐Żniei a transmis Conferintei pentru Aderare Romania - Uniunea Europeana, Documentul de Pozitie pe Capitolul 24- Justitie si Afaceri Interne, care a avut ca anexa Planul de Actiune Schengen.


In contextul negocierilor privind Capitolul 24 - JAI, statele membre UE au solicitat tarilor candidate, inclusiv Romaniei, prezentarea unui plan de actiune pentru aplicarea criteriilor preliminare participarii la spatiul Schengen.

 
 

     Planul de Actiune Schengen a fost monitorizat si actualizat anual, astfel incat la data stabilita pentru aderare - 1 ianuarie 2007 - Romania a indeplinit criteriile minimale pentru aplicarea Conventiei semnate la Schengen la 19 iunie 1990 de punere in aplicare a Acordului Schengen din 14 iunie 1985 privind eliminarea treptata a controalelor la frontierele comune (Conventia Schengen).

 
In data de 8 februarie 2002, au avut loc la Bruxelles, consultari tehnice pe marginea Documentului de Pozitie inaintat de Romania in urma carora tara noastra a transmis Conferintei de Aderare precizari suplimentare.
La data de 19 aprilie 2002, in cadrul Conferintei de Aderare, Romania - Uniunea Europeana, de la Bruxelles, a avut loc deschiderea negocierilor pe Capitolul 24 - Justitie si Afaceri Interne.

Comisia Europeana a transmis Romaniei Pozitia Comuna asupra Documentului de Pozitie pe Capitolul 24 care contine o evaluare a situatiei Romaniei in ceea ce priveste preluarea acquis-ului in domeniul JAI si o serie de observatii si solicitari adresate autoritatilor romane.

 
 

      Acquis-ul Schengen a fost acceptat in totalitate si nu au fost solicitate perioade de tranzitie sau derogari.

 

Procesul de elaborare a Documentului de Pozitie Complementar pe Capitolul 24 - Justitie si Afaceri Interne - a demarat la 31mai 2002. La data de 18 iulie 2002, a avut loc reuniunea delegatiei sectoriale la nivel de secretar de stat cu ocazia careia a fost agreat proiectul Documentului de Pozitie Complementar.
Decembrie 2004 - Incheierea negocierilor de aderare (inchiderea Capitolului 24 - JAI), confirmandu-se totodata in cadrul Consiliului European de la Bruxelles calendarul de aderare.


Design si dezvoltare: Raica Virgil • Directia Generala pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei - MAI.
Copyright 2008 © Directia Generala pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei • Toate drepturie rezervate